Saturday 18 January 2014

Ехинацея за по-силна имунна система

Ехинацеята е един от най-силните природни имуностимулатори. Билката подтиска развитието на грипа и има противовъзпалителни свойства. Тя е изключително полезна за болки в гърлото, кашлица, главоболие. Ехинацеята помага и за по-бързо заздравяване на рани и кожни възпаления. Сокът от ехинацея се получава много лесно – след намачкване на цветовете. Най-добре е обаче да си купим от аптека, чист пресован сок от ехинацея, за да сме сигурни, тъй като лечебни свойства имат само 3 от общо 9-те вида ехинацея, съществуващи в природата. Чаят от ехинацея е изключително подходящ при болки в гърлото. Той се получава след запарка на една супена лъжица изсушени цветове в 400 мл. вода. За профилактика се пие всеки ден по 300 мл. чай в продължение на две седмици.

Ехинацеята, както и прополисът са най-добрите средства за изграждане на добър естествен имунитет при децата. Много често родителите допускат грешката да дават на децата си различни лекарствени средства – таблетки, сиропи, дражета, за да подсилят организма им и така да се избегнат честите боледувания. Винаги трябва да помним, че колкото по чист е един организъм от лекарства – толкова по-добре, независимо дали говорим за бебета, малки деца или възрастни хора. Имунитетът може да бъде подсилен, но само и единствено с природни средства – билки, цветя, отвари, пчелни продукти. Точно те дават изключителни сили на организма, а не широко рекламираните сиропчета за имунитет, които са създадени с цел печалба и с които децата не само че не боледуват по-малко, но при много от тях се случва точно обратното. Ехинацеята е изключително подходяща и за изчистване на организма от вече нанесени поражения от антибиотици, неправилно хранене и стрес. По този начин се повишават естествените защитни сили на организма. Билката може да приемаме както за предпазване от грип и простуди, така и при отслабена имунна защита и чести боледувания с възпалениея на гърлото, ушите, при остри бронхити.

Деца от 2 до 6 години могат да приемат профилактично по 20 капки дневно, поставени в течност – вода, сок, фреш, чай. За по-бърз ефект при начало на простуда или грип капките се увеличават и техният прием става три пъти дневно по 15 капки.


За деца от 6 до 12 години се приемат профилактично от 35 до 50 капки дневно, разпределени в три приема. Количеството капки се обуславя от това дали детето боледува често. Ако самото дете има силен и здрав организъм и добър имунитет, тогава и капките могат да бъдат по-малко от 35, например 20-25. Ако детето боледува твърде често, тогава е препоръчително да се спазва количествато капки, посочено на листовката. Чистият пресован сок от ехинацея се приема в период до един месец, след което ако има останал сок в шишенцето, той се изхвърля, защото става негоден за употреба.

Изготвил: Рени Василева

1 comment:

Видове цветя said...

Ехинацеята е истинско природно чудо! Природата ни дава толкова много, но за съжаление ние нищо не правим, за нея. Даже напротив...все повече я замърсяваме и увреждаме по един друг начин.