Friday 3 January 2014

Предимствата на кафето

Научно доказано е, че една до две чашки кафе дневно, допринасят за по-доброто ни здравословно състояние.
Кафето подобрява паметта и действа тонизиращо на целия организъм.
Десетилетия, полезността на точно тази напитка се подценява драстично, а една от основните причини за това е, че съдържа кофеин. Всъщност точно кофеинът намалява значително физическата преумора. Той увеличава бдителността и стимулира производството на адреналин. Погрешно е схващането, че той е отрова. Ако не се прекалява с кофеина, той в действителност няма абсолютно никакви странични ефекти, а само ползи. Прието е, че количество до 300мг. кофеин на ден е напълно безопасно за организма. 
В една чаша кафе се съдържат различни количества кофеин, но най-често дозата е между 50 и 80мг. За времето, през което действа, кофеинът подтиска сънливостта и увеличава концентрацията на мозъка. Той подобрява дишането. Точно кофеинът отговаря и за ускоряването на метаболизма, затова е изключително полезен за поддържане на тялото в добра форма. Кофеинът е безопасен, опастност се появява единствено когато има наличие на сериозно предозиране или комбиниране на много кафета с няколко енергийни напитки, в чийто състав също има наличие на кофеин.
Защо е полезна ежедневната консумация на кафе?

1. Кафето съдържа антиоксиданти и ни кара да се чувстваме по-щастливи. Редица изследвания установяват, че ако пием кафе, вероятността да изпаднем в депресия намалява с 15%.

2. Кафето подобрява паметта ни. С нарастване на възрастта, хората, консумирали умерени количества кафе ежедневно, дълги години, имат по-добра памет от тези, които са избягвали употребата на напитката.
3. Напитката действа успокояващо и ободряващо.
4. Кафето засилва метаболизма на тялото и по този начин ние поддържаме фигурата си привлекателна.
5. Хората, които пият редовно кафе са по-защитени от болестта на Паркинсон в сравнение с тези, които не обичат напитката.
6. Чашка кафе се препоръчва след уморителни тренировки – установено е, че напитката намалява болките в мускулите, също както аспиринът.

7. Кафето помага за предпазване от различни видове сърдечно-съдови заболявания.
8. Кафето се използва дори при бебетата. От 2000-та година са одобрени и се използват т.н кофеинови инжекции, които стимулират дишането при бебетата, ако то внезапно се изгуби.

За да не придобиете физическа и психическа зависимост към кафето е добре да се ограничавате до две чаши дневно. Помнете, че в съдържанието на редица други напитки също има кофеин и техният прием също трябва да бъде умерен и съобразен с това дали през деня сме пили кафе или не. Специалистите съветват да се избягва употребата на енергийни напитки, където концентрацията на кофеин е доста висока. Кофеинът е полезен за здравето, стига да се придържаме към препоръчителните дози. При наличие на превишени количества, ползите на напитката изчезват и се превръщат в проблеми като: главоболие, безсъние, беспокойство, изнервеност, разсеяност.


Автор: Рени Василева

No comments: