Tuesday 5 March 2013

Как да се преборим с чупливите нокти


Чупливите нокти са кошмар за всяка жена. Те не само загрозяват визията ви, но също така са причина кожата под ноктите ви да стане податлива на бактериални инфекции. 

Проблемът с чупливи нокти може да възникне като резултат от неправилно хранене, хормонални колебания, климатичните промени и неправилно третиране. Решението на проблема е комплексно. Трябва да обърнете повече внимание на ноктите си и да полагате специални грижи за тях, ако държите на перфектния маникюр.

Основните причини за чупливите нокти са:

1. Недостиг на желязо, цинк, калций
2. Белтъчен дефицит (ноктите на първо място са изградени от белтък)
3. Недостиг на биотин (известен също като вит. Н)
4. Хормонален дисбаланс
5. Стрес
6. Дехидратация или преовлажняване
7. Некачествени козметични продукти (лакове, лакочистители)
8. Студено време
9. Естествено стареене или менопауза
10. Генетична предразположеност
11. Заболяване (най-често при сърдечни, чернодробни и бъбречни проблеми)
12. Гъбични инфекции

Решение:

1. Хидратация

Повечето жени се грижат за хидратацията на кожата си редовно, но забравят за ноктите си. На първо място - пийте много вода – ако хидратирате целия си организъм ноктите ви също няма да останат по-назад. За препоръчване е да използвате вазелин, мазен крем за ръце или бадемово масло за външно третиране. Всяка вечер, преди лягане, масажирайте овлажнителя в ноктите и кожичките и оставете да действа през нощта. Зимата задължително носете ръкавици.

Рецепта:

Потапянето на ноктите в гореща смес ще подхрани ноктите ви и ще омекоти кожичките. Може да използвате само загрят зехтин (потапяте ноктите си за 10-15 минути дневно в продължение на един месец) или да изпробвате следната рецепта:

1 ч.л  зехтин
1 ч.л. рициново масло
1 ч.л. масло от жожоба
3-5 капки Витамин Е и А

Смесете всичко в подходящ съд и го загрейте за 10 минути. Сместа трябва да е топла, а не гореща – все пак ще пъхате пръстите си вътре. Накиснете двете си ръце във ваничката за 10 минути. Оставете ноктите да си починат за 5 минути. Вземете парче лимон, което да втриете в ноктите си – ексфолира ноктите и успокоява кожичките. Вземете част от течността и я втривайте 2-3 минути във всеки нокът. Хубаво е да прилагате тази процедура всеки ден.

Рецепта 2:

Желатин
Вода

Поставете желатина в стъклена купа. Сипете вода в чайник или тенджера и оставете да заври. След като кипне я добавете в купата с желатин и разбъркайте докато желатинът се разтвори. Оставете сместа да се поохлади. Потопете прътите си и ги оставете да киснат за 2 минути.



2. Режете ноктите си правилно

За предпочитане е да не използвате ножица, а пила(не трябва да е прекалено груба). Никога не пилете нокътната плочка. Ако решите да използвате добре познатия метод - режете ноктите си след къпане, тъй като тогава те са меки и по-лесни за третиране. Що се отнася до кожичките – за предпочитане е да ги избутвате навътре, а не да ги режете.

3. Здравословно хранене

Както е известно, красотата идва отвътре. Яжте храни богати на белтъци и витамини, необходими за доброто състояние на ноктите ви. Ако сте на диета, която изключва протеините от менюто ви за дълъг период от време, то това ще се отрази доста неблагоприятно не само на ноктите ви. Може да изберете дали да си купите от аптеката мултиватамини или да ги приемате с храната.

Желязо – спанак, цвекло, варива, нар, месни продукти
Цинк – фасул, грах, червено месо, соя
Витамин А – млечни продукти, манго
Витамини от групата В – яйца, марули, банани
Биотин – овесени ядки, банани , фъстъци, соя, гъби, яйчен жълтък, карфиол, домати

Рибеното масло има редица полезни предназначения и може да окаже благоприятно влияние върху целият ви организъм. Продава се под формата на капсули или течност. Изборът отново е ваш.

4. Подбирайте козметиката си

Лакочистителят ви не трябва да съдържа ацетон. По възможност не използвайте лакове съдържащи формалдехид или тулол. Тъй като за съжаление формалдехидът е съставка на повечето лакове е хубаво да знаете, че количеството му в бързосъхнещите е най-високо – избягвайте ги. Оставяйте ноктите си нелакирани за известно време, за да си починат.

5. Избягвайте да мокрите ноктите си

Носете ръкавици, винаги когато миете чиниите – така предпазвате ноктите си не само от преовлажняване, но и от агресивните химикали в препаратите за миене на съдове. Лакът би могъл да ви предпази от солената морска вода, поне до известна степен.


Изготвила: Деляна Братанова

No comments: