Wednesday 20 March 2013

Да забавим стареенето с правилно хранене


Не можем да избегнем естественото стареене на организма. Можем обаче да се опитаме да забавим появата на първите признаци. Плодовете и зеленчуците с високо съдържание на флавоноиди и каротеноиди действат като мощни антиоксиданти и успешно отстраняват свободните радикали, които водят до преждевременно стареене на кожата.  В следващите няколко реда ще разгледаме малка част от храните, чиято консумация ще ви помогне да изглеждате по-млади за по-дълго време.

1. Боровинки

Боровинките имат изключително висока антиоксидантна активност. Източник са на каротин. Съдържащите се в тях полезни вещества възпрепятстват разрушаването на клетките. Сокът от червена боровинка предпазва от пожълтяване на зъбите.

1. Касис

Антоцианозидите, съдържащи се в касиса, помагат за подобряване на зрението. Високото съдържание на вит. С го прави силен стимулатор на естествените защитни сили на организма. Касисът има също антимикробно, противовъзпалително, антисептично, противогъбично и диуретично действие. Стимулира метаболизма.

2. Моркови

Морковите са главен източник на витамин А, който има съществено значение за здравият вид на косата, ноктите и кожата. Целулозата в морковите има благоприятно въздействие върху храносмилателната система и освобождава тялото от токсини.

3. Натурален шоколад

Черният шоколад е богат на флавоноиди, за чието действие споменахме в началото на статията. Освен полезен за вашето здраве шоколадът действа и като естествен антидепресант (съдържа серотонин).

4. Червено вино

Червеното вино е богато на полифеноли (вид антиоксиданти). Прочиства кръвта, намалява нивата на холестерол, увеличава физическата издръжливост и  стимулира метаболизма. Забавя деменцията.

5. Краставици

Влиянието на краставиците върху кожата е добре известно. Силициевият диоксид в обелките стимулира производството на колаген. Колагенът е отговорен за здравината и еластичността на кожата. Високото му количество я прави видимо по-гладка.



6. Извара

Изварата е богата на протеини, което оказва благоприятно въздействие върху косата и ноктите. Бедна е на мазнини и се препоръчва по време на диети. Минералите, съдържащи се в нея, участват в образуването на костите. Консумацията й предпазва от атеросклероза. Освен за ядене може да използвате извара и под формата на маска за лице.

7.  Кафяви морски водорасли

Съдържат витамини С и Е, които играят ролята на защитна бариера срещу действието на свободните радикали. Богати са също така на калий, калций, селен, йод и др. Консумацията им засилва обменните процеси в организма. Имат антисклеротично действие.

8. Яйца

Яйцата са богати на желязо и биотин. За влиянието на тези два елемента сме говорили и преди. Приемът им оказва благоприятно въздействие върху кожата, косата и ноктите.

9. Гуава

Този екзотичен плод е пълен с витамин С, който стимулира производството на колаген. Намалява видимите признаци на стареене на кожата и изравнява тена. Плодът съдържа също така фолиева киселина, калий и фибри. Две чаши сок седмично ще се отразят добре на целят ви организъм. Гуавата е много подходяща за спазващите диета, тъй като е много нискокалоричен плод.

10. Домати

Домати са източник на ликопен, който помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, повишен холестерол и рак. Ликопенът действа като естествен слънцезащитен фактор. Предотвратява щетите от UV радиацията (петна, суха кожа, лющене и бръчки).

11. Диня

Дините съдържат голямо количество вит. С и бета каротен. Редовната им консумация, през лятото, помага изчистването на тялото от вредни токсини, заздравява кожата и подпомага отстраняването на петна и пъпки.

12. Говеждо месо

Този вид месо е източник на желязо. Недостигът му вреди на здравината на ноктите.

13. Манго

Един плод на ден осигурява 96 % от препоръчителния дневен прием на витамин С. Подпомага предотвратяването на парадонтоза.

14. Овесена каша

Овесената каша е с високо съдържание на разтворими фибри, които намаляват количеството на т.нар. „лош“ холестерол.

15. Авокадо

Авокадото е най-полезният от всички изброени. Съдържа голямо количество витамини, минерали, макро – и микроелементи, необходими за правилното функциониране на целия организъм. Богато е на белтъчини и ненаситени мастни киселини. Съдържа биотин. Укрепва имунната система, ускорява метаболизма и подобрява храносмилането.

16. Стриди

Стридите са отличен източник на цинк, който помага в синтезата на протеини и образуването на колаген.

17. Нар

Сокът от нар успешно се бори с уврежданията причинени от свободните радикали, с цел запазване на голямо количество колаген в кожата. Семената са богати на антиоксиданти, полифеноли, витамини и фибри.

18. Спанак

Спанакът е отличен източник на витамин C, от които тялото се нуждае за производството на себум. Себумът е мазно вещество, произвеждано от мастните жлези. Представлява "естествен климатик“ - поддържа косата блестяща и гладка.


19. Пшенични кълнове

Пшеничен зародиш е богат на цинк, който играе ключова роля в производството на нови кожни клетки. Има противовъзпалителни свойства - помага предотвратяването на екзема (зачервяване). Последните проучвания сочат, че пшеничен зародиш може да намали появата на акне.

20. Риба тон

Съдържа омега-3 мастни киселини, които се борят с увреждането на клетките, причинено от UV-радиацията. Източник са на витамин РР, чийто дефицитът причинява кожни обриви.

Изброените далеч не са всичките възможни продукти с антиоксидантно действие. В основата на детоксикацията седи включването в менюто ви на повече сезонни плодове и зеленчуци. Намалената консумация на вредни храни (фаст-фууд, тестени изделия, пържено) ще окаже благоприятно въздействие върху тялото ви. Здравословното хранене, спорта и избягването на стресови ситуации ще ви помогнат да запазите по-дълго младежкия си вид. 


Изготвил: Деляна Братанова

buy wholesale clothing

No comments: