Tuesday 12 March 2013

Грижи за кожата на лицето


Проблемната кожа измъчва много жени. Независимо дали през пубертета или в онова специално време от месеца – червените петна са силен удар по самочувствието ни. Решението на проблема е комплексно.  Начинът на хранене оказва огромно влияние върху целият организъм. Добрата хигиена и здравословният начин на живот са ключът към по-здравия вид на кожата. Изчистването на организма от вредните токсини и намаляване консумацията на някои вредни продукти могат да ни помогнат да се преборим с появата на ужасните пъпки.

   1. Лимонов сок

Влиянието на лимоновия сок върху кожата е известно от години. Той изсветлява и омекотява кожата на лицето. Използвайте прясно изстискан сок.  Намокрете с него памучен тампон и с потупване нанесете върху кожата на лицето. Ако кожата ви е по-чувствителна може да го разредите с малко количество вода, за да намалите киселинността му. Можете да нанесете само него или да го смесите с друга съставка– рецепти за това има много. Препоръчително е след процедурата да намажете лицето си с хидратиращ крем.

   2. Вода

Ще споменем по-подробно за хидратацията, когато говорим за значението на храната за кожата ни. За сега ще отбележим само, че добре хидратираната кожа е предпазена от появата на черни точки, изсушаване и лющене. 1,5 литра вода на ден ще хидратират целият ви организъм и ще предадат на кожата, косата и ноктите ви по-здрав вид.

   3. Масло от чаено дърво

Изключително полезно в борбата с пъпките - има противогъбично, бактерицидно и имуностимулиращо действие. Тъй като е доста силно, преди употреба трябва да проверите, дали нямате непоносимост към него. Процедурата е стандартна – втрийте няколко капки от вътрешната страна на китката и изчакайте около час. Кожата ви не трябва да реагира – ако наблюдавате дори леко зачервяване или сърбеж по-добре не рискувайте. Ако няма проблем нанесете маслото с памучен тампон, директно върху пъпката. Повторете процедурата няколко пъти, през няколко часа. 1 час преди лягане намажете мястото с витамин В.

   4. Червено вино

Звучи малко налудничаво. Най-вероятно ще предпочетете да изпиете течността вместо да я използвате за козметични цели. И все пак... виното изсветлява кожата, почиства порите, изравнява тена и има антиоксидантно действие. Същото важи и за сока от грозде (естествено) и шампанското.

   5. Здравословното хранене

Богатата на витамини храна стимулира имунната система, което помага на организма да се бори с инфекциите, замърсяването и вредните агенти. Здравословното хранене дава на организма ви „силата“ да се пребори с бактерията причиняваща акне. Според влиянието на хранителните продукти върху кожата можем да ги разделим условно на добри и лоши.

   I. Добрите агенти

1. Мастните киселини

  1. Сьомга
  2. Треска
  3. Ленено семе
  4. Бадеми


Мастните киселини възпрепятстват загубата на вода от телесната повърхност. Нарушената бариерна функция на роговия слой на кожата е основната причина за дехидратация. Той има защитна функция и намалява изпарението на вода. Дефицитът на незаменими мастни киселини (внасят се само отвън – не се произвеждат в организма) уврежда роговия слой и той не успява да изпълни функциите си.


2. Пълнозърнестите храни

  1. Кафяв ориз
  2. Див ориз
  3. Ечемик
  4. Пълнозърнест хляб


Фибрите, съдържащи се в тези храни изчистват кожата. Те подпомагат изхвърлянето на токсините от организма.

3. Витамин В6

  1. Авокадо
  2. Карфиол
  3. Слънчогледово семе
  4. Орехи


Хормоналният дисбаланс може да е сред причините за появата на акне. Вит. В6 подпомага поддържането на хормоналния баланс.

4. Витамин С

  1. Лимони
  2. Портокали
  3. Карфиол
  4. Магданоз


Витамин С има доста благоприятно влияние върху кожата на лицето – стимулира производството на повече колаген в  организма и по този начин предотвратява преждевременната поява на бръчки.

5. Плодове

Плодовете съдържат голямо количество антиоксиданти и витамини.  Видът плод е без значение, изборът е изцяло ваш. Все пак е за предпочитане да имат високо водно съдържание, като динята например.

6. Зеленолистни зеленчуци

Предотвратяват появата на торбички под очите и изчистват кожата. Хубаво е да се ядат сготвени на пара, под формата на сок или пасирани - тъй като така се смилат по-лесно.

II. Лошите агенти

1. Кофеин

  1. Кафе
  2. Чай
  3. Кола
  4. Енергийни напитки


Кофеинът действа антидиуретично и по този начин дехидратира организма. Кожата се нуждае от хидратация, за да има здрав вид и да се бори по-лесно с причинителите на акне и други инфекции. Тук отново ще повторим, че 1,5 литра е минималното количество вода, което се препоръчва да изпивате на ден.

2. Захар

  1. Сладкиши
  2. Газирани напитки
  3. Пакетирани плодови сокове
  4. Бонбони


Проучванията сочат, че храните с високо съдържание на захар предизвикват възпаления. Ако все пак не можете да устойте на любовта към сладкото, избирайте естествени източници на захари, каквито са плодовете. Заменете рафинираната захар с мед.

3. Фаст- фууд

  1. Хот-дог
  2. Супи в чаши
  3. Инстантни спагети
  4. Бургери


Тези храни са пълни с нездравословни мазнини и въглехидрати. Те също са причина за индуциране на инфекции в организма. Излишно е да споменавам, че освен на кожата ви вредят също така на телесното ви тегло и отслабват имунната система.

4. Мазна храна

Вредните мастни киселини в този тип храни могат да увеличат производството на хормони, което в последствие да доведе до появата на акне.

За финал, една домашна рецепта за борбата с неприятните петна по лицето.

Смесете 1/3 чаена чаша топъл бял чай с 1/3 чаша ябълков оцет. Оставете да изстине. Нанесете с памучен тампон. Оставете да престои около 30-ина минути и изплакнете лицето си. Тази отвара ще помогне да възстановите рН баланса на кожата си и да изчистите порите й.


  • Белият чай не е добре познат в България – такъв обаче се продава у нас. Той не търпи каквато и да било изкуствена обработка (или поне не би трябвало). Естествен антиоксидант е. Използва се в борбата с целулита. А що се отнася до кожата – придава еластичност и забавя появата на първите бръчки. За съжаление, цената на белия чай е висока.


Колкото и грижи да полагаме за добрия вид на кожата си, не трябва да пренебрегваме козметичните продукти (най-вече хидратиращите и почистващи такива). Повечето кремове и лосиони могат успешно да бъдат заменени от природни рецепти, но за съжаление рядко имаме нужното време за приготвянето и редовната им употреба. При избора си на козметика, особено що се отнася до кожата на лицето, трябва да сме много внимателни. Избирайте продукти с повече естествени съставки и по-малко химия.



Изготвил: Деляна Братанова

No comments: