Friday 27 July 2012

Как да почистваме и съхраняваме бижутата си

Да се радваме на бижутата по-дълго време


Днес започвам с едно нескромно признание, от което – признавам си, изпитвам и малко срам. Нескромно, защото имам няколко кутии с бижута, и срам, защото в тези няколко кутии съм събрала бижута от различни материали, с различен произход (който вече не помня), на различна стойност, за различни поводи – дървени гривнички, ламаринени пръстенчета, златни обички, пластмасови гердани, гривни от миди, от кокос, от ананас и т.н., и т.н. Истината е, че аз от години не мога да се радвам на тези накити, защото не знам кое къде е; защото, когато извадя нещо, то или е почерняло от времето, или се е скъсало. Просто е – не съм знаела как да се грижа и как да съхранявам това мое „съкровище“. 
      Откакто започнах да изработвам бижута, започнах и да се интересувам от това как трябва да се съхраняват и какви грижи да полагам за различните материали – стъклени мъниста, различни метали, естествени камъни, полускъпоценни камъни, пластмаса, дърво и др. Нещо повече – започнах да ценя тези материали и да изпитвам истиснско удоволствие от това да притежавам и нося добре изглеждащи, уникални бижута. Уникални, не защото са скъпи, а защото самата аз съм се грижила за тях!
          Бижута от стъклени и пластмасови мъниста и елементи се почистват най-лесно с памучна кърпа, потопена в топла сапунена вода и след това хубаво изстискана. Препоръчително е повтаряне на процедурата, този  път с чиста вода. Преди да приберете така забърсаното бижу, подсушете го добре с мека кърпа. Предлагам вариантазабърсване, а не потапяне във вода, защото има изделия, направени от нишки, които се изтъняват, разтягат и късат по-лесно при обилно мокрене. Процедурата е пипкава и понякога досадна, но бижутата няма да изглеждат захабени и ще останат лъскави за по-дълго време.


          Подобно почистване изискват и перлите. След като се уверите, че са напълно подсушени, завийте ги в меки парчета плат или платнени торбички и тогава ги сложете в кутията. Перлите трябва да се пазят от надраскване.
          Дървените мъниста и елементи трябва да се пазят от вода. Почистването им става само със суха кърпа.  Нещо важно, което трябва да се знае за бижутата от дърво е, че не понасят досег с кремове и лосиони. Много от дървените елементи са боядисани и, ако ги сложите непосредствено след като сте използвали крем за тяло, може да оцветят неприятно кожата и да се повреди повърхността им. Изчакайте да попие лосиона и след това сложете бижуто. Съхранението е препоръчително да става в кутия или платнена торбичка, където сме сигурни, че няма да достигне слънчевата светлина – в противен случай дървото изсветлява.
          Металните елементи, особено тези от неблагороден метал, подобно на дървените, не понасят влагата – променят цвета си. Почистването става със суха мека кърпа. Ако все пак намокрите металното бижу, своевременно го подсушете. Съхранението може да стане в найлонова торбичка или в памучен плат.
          Кристалите, естествените и полускъпоценните камъни трябва да се почистват само с памучна кърпа, навлажнена с чиста вода със стайна температура. Камъни като Лапис, Тюркоаз, Корал, Оникс и Малахит понякога са третирани с боя, която подобрява естествения им цвят и блясък. Въпреки, че тази боя обикновено е бързосъхнеща, тя може да си взаимодейства с лак за коса, парфюм или различни химикали, които увреждат повърхността на камъка.
          Същото важи и за по-меките камъни като Опал и Смарагд (Изумруд). Подобно на перлите, те лесно могат да бъдат надраскани и затова е важно да ги съхраняваме самостоятелно, загънати в меко парче плат или платнена торбичка. Тези камъни не понасят рязката смяна на температура, защото могат да се напукат. Не се препоръчва третиране не само със споменатите по-горе препарати и химикали, но и с препаратите за почистване на бижута, които се продават по бижутерските магазини.

          Нещо, което искам да отбележа на финала днес, е че ако на плажа, където сме заобиколени от много хора и прекарваме почти целия си ден, носим бижута, защото искаме да се чувстваме стилни, забелязани, привлекателни и екзотични, то в кухнята, докато месим кайма или тесто, докато се ровим в хладилника или режем салата за не повече от час на ден, бижутата са леко неуместни и рискуваме да ги повредим.
Аз не съм Cosmopolitan – просто споделям мнение и се забавлявам :)
Рени Бурчина

No comments: