Thursday 5 April 2012

Чудовищната кралица на бала-20 години по-късно-"Young Adult" ревю


Случвало ли ви се е да празнувате годишнина от завършване на гимназията и да се изненадате как някои от съучениците ви изобщо не са се променили? Подобна е ситуацията в най-новият филм от създателите на хита от 2007 година „Джуно”-Диабло Коди и Джейсън Рейтман-„Young Adult


Мейвис Гари (Чарлийз Терон) е 38 годишна авторка на популярни книги за така наречените „младите възрастни”, които вече са позагубили от славата си,а самата тя е в несъстояние да завърши последната книга от поредицата. Манията и за напускане на родното място,малкото градче Мъркюри в Минесота, я е довела в „малката ябълка”-Минеаполис,където е започнала кариерата си.
Животът и преминава в махмурлук и превъзмогването му с диетична кола, гледане на повърхностни американси реалити формати, начело с „Животът на сестрите Кардашиян” и несъстоянието и да се грижи за малкото и сладко померанче на име Долче(разбира се)!



В последствие разбираме за провален брак, алкохолни навици, манията да измъква собствената си коса и фактът,че е с умствен капацитет на тийнеиджърка,по подобие на аудиторията,която чете романите и. Нещата не вървят добре и са на път да станат още по-неблагоприятни,когато Мейвис получава и-мейл от старата си училищна любов- Бъди,който току що е станал баща и е щастливо женен. Непроумяваща как така е могъл да се задоми,Мейвис оставя всичко и тръгва към родния си град,за да „измъкне” Бъди от семейното гнездо и да даде втори шанс на връзката им. Тук следва логичният въпрос-Кой би направил такова нещо? Отговорът ще разберете,ако изгледате всичките 90 минути на филма.

Но с всяка изминала минута, ще установявате,че все по-малко и по-малко харесвате Мейвис. Играта на Чарлийз Терон е упомрачителна в добрият смисъл на думата, зад смразяващата и красота се прокрадва този поглед на побъркана жена,почти чудовище,който видяхме и в едноименния филм „Чудовище”(2003),за който тя спечлели Оскар. Изключително добра във въплащенията си на злото,Чарлийз използва красотата си като контраст на грозната същност на Мейвис.Много хора живеят в миналото,защото нямат нищо хубаво в настоящето,за което да се вкопчат.Живеейки в спомените за „великите” дни на кралица на бала и безбройните флиртове с спортистите на училището, Мейвис се изживява все още като принцеса на града,който е напуснала преди 20 години. Депресията и маниакалното желание да си върне изгубената любов я карат да върши необясними неща, които е сподобен да направи само един объркан и умствено обременен човек.И най-лошото е,че алкохолизмът не обяснява останалите и проблеми,а напровив,засилва ги многократно.


Въпреки някои предвидими моменти,сценарият успява да ни доведе до неочаквани обрати.Като една от малкото успели жени сценаристи на Холивуд, Диабло Коди винаги намира начин да заинтригува публиката.Дали ще е с историята на остроумната тийнейджърка Джуно или на напълно побърканата „кралица на бала” Мейвис Гари, сценариите и са оригинални и ценни, именно заради времето,в което са писани.Десетилетието на филмовите адаптации по книги,без много новаторство и креативна мисъл от страна на сценаристите.
Режисьорът Джейсън Рейтман е най-удачният избор за такъв тип черни комедии,той е способен да вмъкне малко светлина в многото моменти,в които публиката изпитва дискомфорт от демоничното поведение на героинята на Терон,а и нека си признаем, хората обичат да гледат другите да страдат,дори и на екран.Тъжна черта на човешката същност,но в този случай тя действа в подкрепа на филма. Най-хубавото качество на това произведение на Холивуд е,че въпреки изключителното зло,което превъплащава Мейвис, до края на филма ще ви е грижа какво се случва с нея,а именно това отличава добрият сценарии от клишето.

Всички авторски права запазени! :)

No comments: