Sunday 26 January 2014

Да станеш майка на 30 или по-късно

Прието е да се счита, че най-доброто време за раждане на дете е периодът от 22-та до към 28-та година. Тогава женският организъм е силен, млад и времето е много подходящо да станем родители. Дали обаче това е единственият фактор, който трябва да отчитаме? Дали решението да бъдем майки не е свързано и с нашата психика, начин на живот, професия, възгледи, средата, икономическото положение в което се намира държавата, в която живеем? Всъщност никак не са малко ползите от това да родим на 30, че и няколко години след това. Има твърде много преимущества, които не бива да бъдат игнорирани току-така. Ето и най-важните от тях.



1. Жената на 30 е имала достатъчно време да се наслаждава на живота и всичко, което предлага младостта, така че когато стане майка, тя е готова да се посвети изцяло на детето си, без да има усещането, че пропуска нещо, отглеждайки малкото детенце 24 часа в денонощието.

2. Жената на 30 и над 30 години има натрупан стаж, който ще и позволи да разполага с нормални средства всеки месец, когато е в майчинство. С тях тя безпроблемно ще отглежда своето детенце и ще може да покрива всичките му нужди.


3. Късната бременност е свързана с натрупан житейски опит, който ще е от полза както на родителите, така и на детето. Човек е преминал през много трудности, усвоил е повече знания и е готов психически да поеме тази отговорност.

4. Жената вече е преминала през онази така всепоглъщаща тръпка за правене на кариера и професионално развитие и може ясно да осъзнае, че кариерата и парите са нищо в сравнение с това да си родител и то такъв, който може да си позволи да се посвети на детето си изцяло, поне до 3-годишна възраст.


5. Жената има известен опит и във взаимоотношенията си със силния пол. Тя е имала времето и възможността да избира и да открие мъжът, подходящ за баща на децата и.


6. Майките на 30 и след тази възраст поставят семейството на първо място, защото са преживели доста в живота и имат база за сравнение, т.е те ясно виждат, че по-голямо щастие от това да имаш дете и семейство просто не същестува. За тях е много по-лесно да се справят с всичко трудности, съпътстващи отглеждането на едно малко дете, а те не са никак малко. Те няма да страдат от ограничените социални контакти, няма да бързат да се върнат на работа, освен в краен случай, когато средствата на семейството са абсолютно недостатъчни за нормален живот.



7. Жените, които стават майки по-късно са много по-способни да се справят и то успешно с неочаквани ситуации, като например отглеждане на детето без чужда помощ или комбиниране на гледане на малко дете и работа от вкъщи. Каквото и да се случи, налице е една зряла жена, не объркано младо момиче, което не знае как да постъпи в дадена ситуация.

8. Създавайки живот на 30 или след тази възраст, ние сме имали възможността сериозно да учим преди това, да завършим висшето си образование, защо не и две висши образования. Доброто образование е възможност за по-добър живот не само за нас, а и за децата ни.


9. Не без значение е и обстоятелството, че жените, които стават майки по-късно, са по информирани и по-подготвени за този важен етап от живота си. Те са прочели повече информация и са обсъдили предварително с други родители много теми, свързани с отглеждането на малките съкровища.

10. Жените, които не са предпочели да бъдат млади майки, отделят почти всичките си средства за детето, при това с най-голямо удоволствие. Те ясно осъзнават, че доброто отглежданет на едно дете е свързано със сериозни разходи. 30-годишните майки с радост сменят скъпия си шампоан с по-евтин, оригиналния парфюм с реплика, марковата козметика с козметични продукти от по-нисък клас. Те могат да не си купуват дрехи с месеци, да се лишат от излизания с приятели, всякакви подаръци и всичко, всичко останало в името на това детето да получава най-доброто във всеки един аспект– памперси, храна, дрешки,
козметика, забавления, играчки, детско обзавеждане и всички останали необходими принадлежности.

11. Хората, които избират да станат родители по-късно са обмислили и по-добре всеки един детайл – от това да ремонтират жилището си така, че да е уютно и безопасно за малкото човече, до това да се подготвят така за неговата поява, че когато то дойде на този свят, да разполага с всичко най-модерно, практично и красиво, за да се наслади на едно прекрасно детство.


Изготвил: Рени Василева

No comments: