Tuesday 3 December 2013

Шопингът – радостта, без която не можем

Щастието не е в парите, а в това, което можеш да купиш с тях. /Мерилин Монро/

Обикалянето на магазини коренно промения изражението на женското лице - то засиява, в очите се появява онзи неповторим блясък, а настроението достига висините. Еуфорията по време на пазаруване и цялата тази шопинг суматоха е много приятно усещане за всяка жена.  Нашият живот няма как да бъде разграничен от вещите. Това, че ние искаме да притежаваме всичко най-прекрасно в чисто материален аспект, само може да ни амбицира да се развиваме. Много хора разделят душевната същност и материалните желания, а те са взаимосвързани. Нали един от начините да  покажем колко много държим на някого е да го зарадваме с хубав подарък. Подаръкът е вещ, но той носи удоволствие и радост. Този подарък може  да се превърне в символ, в прекрасен спомен, да ни подарява усмивки, всеки път когато го погледнем. 

Пазаруването е прекрасно изживяване и обличането на една нова дреха е истинска магия. Дрехата е в състояние да ни накара да се почувстваме по-привлекателни, по-добри, по-уверени, т.е тя е промяна за нас и в чисто психологически аспект. А ние изпитваме радост от тази промяна. Жените, които пазаруват редовно изглеждат по-млади и се чувстват по-енергични. Те са по-усмихнати, по-самуверени. Шопингът е  неизменна част от щастието, защото той ни носи положителни емоции. Красивите вещи и честото пазаруване ни правят весели и щастливи, карат ни да сияем и да се чувстваме удовлетворени от себе си. Дори психолозите са категорични, че някои предмети имат голямо значение за формирането на личността ни, нашият устрем  или мотивация. Ето един елементарен пример: Вие не можете да си позволите да си купите кола, няма и кой да ви подари такава, но със сигурност смятате, че трябва да имате, защото тя е необходимост, без която не можете. Веднага имаме формиране на цел и стремеж да я постигнем. Тази цел ще породи у вас желанието да изкарате повече пари, а именно: или като си намерите по-високоплатена работа или като направите всички възможно, за да получавате повече пари на сегашната си работа. По този път, пътят на промяната, който вие трябва да извървите, за да можете да си купите така желания от вас лек автомобил, може да осъзнаете, че вие сте по-способни  в дадена област, отколкото сте си мислили досега, или пък имате огромни възможности, за които не сте подозирали в друга сфера. Ето как един предмет може да се превърне в стимул за личностно израстване.
Какво се случва в чисто психологически план с една жена, която изглежда добре, която обича да радва себе си и другите с подаръци?  Тя има самочувствие, тя е привлекателна, тя е радостна.  Тя знае, че цялостното излъчване на човек зависи както от начина на мислене, постъпките, отношението към другите и моралните  възгледи, така и от външния вид. 


Не само чрез характера ни,  но и  чрез външността ни, ние изразяваме себе си. Изборът на дрехи, обувки, чанти, парфюми, козметика, аксесоари, никак не може да бъде маловажен.  Защото как бихме могли да се  чувстваме добре, ако не можем да подарим  така желания от детето ни подарък? Как бихме могли да се чувстваме добре, ако ние самите не изглеждаме стилни, красиви и доволни от външния си вид?
Шопингът е неизменна част от радостта, защото радостта е усещане, а вещите са свързани с емоциите ни, с душевните ни преживявания, с начина по който се чувстваме. Съществуват  изследвания, според които ние пазаруваме, когато сме тъжни, самотни или имаме някакъв проблем, за да се почувстваме временно щастливи. Това твърдение обаче е доста спорно, защото ние хората имаме два вида нужди – душевни и материални, които са във връзка помежду си. Как иначе да си обясним онова спокойствие и наслада, които ни обземат, когато използваме онзи страхотен, луксозен душ гел с аромат на нар, грейпфрут, зелен лимон, боровинка... Нашето съзнание става като пречистено, благодарение на материалното – в случая ароматния душ гел.
Няма спор, че шопингът ни разведрява и ни прави щастливи. Ако погледнем реално, всяка жена си има някаква шопинг мания – дали обича повече дрехите, обувките, чантите, парфюмите, бижутата, ароматните козметични продукти или пък няма търпение да си купи поредната книга, няма значение. Пазаруването е страст и то съвсем реална. Ако ние не сме толкова пристрастени към покупките за себе си, то със сигурност сме пристрастени към покупките за някой друг. Манията на майките да купуват непрекъснато сладки, красиви, маркови дрешки на дечицата си, не е ли същото нещо? А и в крайна сметка за какво са парите - за да носят удоволствие на хората.  Едва ли има човек, който да отиде на почивка в чужбина и да се върне от там без  сувенири. Да си купим някакъв предмет, олицетворяващ традициите и вижданията на дадена нация е страхотна емоция, която ще ни връхлита винаги когато погледнем сувенирчето вкъщи. Ще ни припомня онези прекрасни мигове, които сме изживели по време на пътешествията ни до красивите кътчета на света.  


Така че предметите със сигурност допълват цялостното ни усещане за щастие. А в днешно време, можем да пазаруваме и без да излизаме от вкъщи – лесно и удобно. Онлайн магазините стават все повече с всеки изминал ден, което е изгодно за нас, защото и цените стават по-ниски, заради нарастващата конкуренция.   

 Автор: Рени Василева

No comments: