Thursday 5 December 2013

6 маски за красива и блестяща коса

1. Маска с мед за бърз растеж на косата

Две лъжички мед се смесват с 5 капки вит.D, прибавя се един жълтък и 15-на капки кайсиево масло. Маслото от кайсиеви ядки подхранва косата и се грижи за нейния блясък и еластичност. Медът е много полезен за изтощена коса – той прави косата жизнена и силна и намалява косопада. Жълтъкът е богат на вит. B3, който ускорява растежа на косата. Вит.D има благоприятно влияние върху косата, като я прави по-здрава и също спомага за нейния растеж. Маската се нанася от корените до върховете, като за за най-оптимален ефект, косата се завива с найлон и кърпа. Време на действие - два часа, след което се отмива с топла вода и шампоан.

2. Маска с витамини за силна коса 

Смесват се  по една ампула вит.А, вит.Е и вит.D и към тях се прибавя една супена лъжичка бадемово масло. Всички витамини подхранват изключително много изтощената и третирана коса. Те възвръщат нейната жизненост и сила и косата става по-красива и здрава. Бадемовото масло е мощен природен стимулатор за гъвкава и бляскава коса. Маската престоява един-два часа, след което се отмива с вода и шампоан. Не е необходимо да се завива косата с найлон и кърпа. Всеки един от витамините или бадемовото масло, могат директно да се  нанесат и върху кожата на лицето. Те освежават, подхранват кожата и възвръщат блясъка и.

3. Отвара от корени на репей за по-голям обем на косата 

40 грама от корени на репей се нарязват и варят в 600мл. вода, около 20-на минути. Получената отвара се нанася  на мокра и измита коса и се оставя без да се отмива. Косата се третира всеки път след баня, когато е чиста и измита и всеки път отварата се оставя на самата коса, без да се отмива. Корените от репей са изключително подходящи за  мазни, слаби, чупливи и изтощени коси. Това е билка, ефектът от която се вижда още при първото нанасяне. Косата мигновено става обемна и красива. Корените от репей са изключително подходящи за жени с тънка и рядка коса. 

4. Маска за коса с цъфтящи краища

Смесват се един жълтък, една чаена лъжичка зехтин и две супени лъжички мед. С получената смес се намазват краищата на косата. Маската престоява един час, може и повече.



5. Маска за по-здрава и блестяща коса

Връзка магданоз се пасира и прецежда, след което се смесва с 3 чаени лъжички зехтин. Получената смес се втрива само в корените на косата и се прави топъл компрес. След 1 час косата се измива с шампоан.

6. Маска за подхранване и подобряване цялостното състояние на изтощената коса

2-3 чаени лъжички масло от гроздови семена се смесват с една лъжичка масло от пшеничен зародиш и 100мл. отвара от коприва./ Отварата се прави като 4 супени лъжици коприва се запарват в 500мл. вода/ Маската се втрива в корените на косата, като се прави масаж с върха на пръстите. След един час косата се измива с шампоан, а измитата и мокра коса се облива с останалата отвара от копривата.
Копривата е богата на вит. С и провитамин А. Съдържа още вит.В, D, Е и К. В нейното съдържание има и значително количество фолиева киселина.



  Автор: Рени Василева

No comments: