Friday 13 December 2013

12 тайни за щастлив семеен живот

1. Разпределяне на отговорностите.
Това е най-важната част в един брак. Няма как бракът да бъде успешен, ако само единият полага усилия за това. Всички отговорности трябва да бъдат разпределени, да не се делят на мъжки и женски, а партньорите взаимно да си помагат и подкрепят, защото трудностите в живота са непрекъснати. Ако единият от съпрузите е мързелив, безотговорен и не допринася по никакъв начин за спокойствието и хармонията в семейството, разчитайки изцяло на действията и решенията на другия, тогава имаме всичко друго, но не и хубав семеен живот.

2. Без заповеди и команди.
Никой не обича да бъде командван какво да прави. Всеки човек е различен и всеки има своето лично мнение по даден въпрос. Налагайки на всяка цена своите виждания за определено нещо, вие карате другия да се чувства ненужен. А и няма гаранция, че вие самите не грешите.

3. Радостта от живота.
Стремете се, въпреки всички трудности в съвместния ви живот, да се радвате на живота – такъв, какъвто е, докато се борите за постигането на общите ви мечти. Подарявайте на половинката си много внимание, грижа, обич, правете изненади! Въпросът не е в цената на подаръците, а в емоцията, изненадата и желанието да зарадвате другия. Това освежава взаимоотношенията. Не се оставяйте да попаднете в коловоза на скучното и сиво ежедневие.

4. Не коментирайте личния си живот!
Помнете, че колкото по-малко споделяте с различни хора за личните ви взаимоотношения, толкова по-добре. Не обсъждайте личния си живот подробно с другите – приятели, познати, роднини, колеги. В противен случай рискувате различни хора да се месят непрекъснато във взаимоотношенията ви, да ви дават неискани съвети, да ви критикуват или осъждат. Запазете красотата на личните си взаимоотношения само и единствено за вас, проблемите също - така или иначе ще ги решавате вие, не някой друг.

5. Не се ядосвайте за глупости!
Това че единият от вас е изнервен от продавачката в магазина, или натоварения трафик, или каквото и да било друго, не трябва да става причина за напрежение. Приемете, че атмосферата в България е такава - има много намръщени, изнервени и неудовлетворени от себе си хора. Вие не може да промените средата, променете начина си на мислене - не обръщайте внимание и не си разваляйте настроението заради хора, които най-вероятно, никога повече няма да видите. Не допускайте пренасяне на негативни емоции в семейството, заради някой друг. Съсредоточете се върху мечтите и целите, които искате да постигнете заедно с партньора си, и не обръщайте внимание на лошото настроение или ниското самочувствие на околните.

6. Честите разправии рушат брака.
В крайна сметка едно от най-важните неща на този свят е спокойствието. Случи ли се да се скарате, опитайте се да контролирате емоциите си, много е трудно, но все пак опитвайте. В момент на ярост и гняв, човек казва неща, които не мисли, но те могат да се “запечатат” завинаги в съзнанието на другия и да го натъжават. Не забравяйте, че двама души са заедно, за да им е по-лесно в живота, а не по-трудно.

7. Моментално решаване на проблемите!
Решавайте проблемите и неприятностите веднага. Всеки проблем трябва да бъде обсъден по най-бързия начин и да се прецени как е най-добре да се постъпи. Отлагането на решението на даден проблем, само води до неговото задълбочаване.

8. Парите не са всичко!
Никога не губете доброто си настроение заради липсата на достатъчно пари. Най-ценните неща в този живот, не са неща. Постоянното обвинение, че парите не достигат, може да влоши вашите взаимоотношения. В случая е важно единствено, защо парите не ви стигат – дали защото някой от вас е по-безотговорен, претенциозен или крайно неуверен в себе си човек, или защото искате прекалено много в прекалено неподходящо време. Не забравяйте, че е криза и на още много хора им е доста трудно в това отношение.

9. Взаимните компромиси.
Звучи много банално, но е голяма истина. Успешният брак се дължи на компромисите, които прави както единия, така и другият. Човек никога не може да има всичко. Винаги се лишаваме от едно в името на друго, просто трябва да преценим кое за нас има по-голямо значение и да не забравяме, че партньорът ни също се лишава от нещо в името на нашето щастие.

10. Бракът не е вериги.
Много е важно да разглеждате брака като свобода, не като окови. Хубавите емоции не приключват с официализирането на взаимоотношенията. Не разглеждайте подписа като ограничение. Със или без подпис, ако има уважение и обич – има и успех.

11. Добрата комуникация.
Ако непрекъснато споделяте с половинката си нещата, които ви вълнуват и всичко, което ви се е случило през деня, то вие заздравявате взаимоотношенията си. Искреността, желанието за общуване и споделяне са много важни за всеки един брак.

12. Не всяко предателство може да бъде простено.
Помнете, че лошото поведение към партньора не винаги може да бъде забравено и компенсирано в по-късен етап. Лошите спомени остават в съзнанието на другия, затова е по-добре да се стремим да не се случват, отколкото после да ни се налага да убеждаваме половинката си, че няма да допуснем никога повече същата грешка. Веднъж загубено, доверието се връща много трудно. Съмнението остава, а то има силата да ни попречи да бъдем щастливи. 


  Автор: Рени Василева

No comments: