Wednesday 20 November 2013

Какво ни е необходимо, за да сме щастливи?

Много хора не притежават усещането за щастие?  А дали същите тези хора не са щастливи, без да могат да го осъзнаят?  

Нима не е истинско щастие, че ни има, точно нас, точно такива каквито сме – неповторими и уникални, че сме живи? Нима това, че съществуваме тук и сега не е най-голямото щастие на света, независимо от трудностите в живота ни? Много често ние се оплакваме от случващото ни се, но в същото време, милиони други хора мечтаят да имат нашия живот. Често се натъжаваме, че нямаме пари да си купим онези скъпи обувки, а колко много хора по света не могат да ходят. Колко пъти сме съжалявали, че не можем да си позволим  красивата почивка до някой от десетките невероятни острови по света, но в същото време някой заспива гладен, защото не е имало какво да вечеря.


Доста често животът ни се струва еднообразен,  скучен, дори безсмислен,  но даже не се замисляме, че в този момент някой, някъде се бори просто да бъде жив. Някой, някъде би дал всичко да е на нашето място, да може да стане, да се облече и да отиде на работа.
 Сега ще си кажете: “много лесно е да се напише да се чувстваме щастливи, но реално проблемите пречат”. Няма човек, в живота на който да има само радостни преживявания и безспорно на всички ни се налага да преодоляваме някакви препятствия. Трудностите са много и най-различни, но така или иначе, те са неделима част от нашето съществуване. Дали ни липсват достатъчно пари, или онази голяма любов, за която винаги сме си мечтали или професията ни не ни удовлетворява, това няма никакво значение.  Единственото, което има значение е как ние възприемаме случващото се, какво е нашето отношение към него. Отношението ни към всяка една ситуация, определя дали ще сме щастливи или не. Ако ние престанем да бъдем недоволни и започнем да бъдем благодарни, за всичко прекрасно в живота ни, ние ще започнем  да живеем пълноценно, в хармония със себе си.

 Трябва да обичаме точно нашия живот, точно такъв какъвто е, без значение от обстоятелствата в него, докато се борим за постигането на поредната мечта. Защото винаги нещо  няма да е както трябва, пълно щастие не същестува, но пък съществува изборът на какво да обръщаме внимание. 
Много хора си мислят, че  нямат причина да бъдат радостни и доволни, че не им върви в живота, защото не са много красиви, много богати или пък много умни. Лесно човешкото съзнание поставя  граници, чрез които се самозалъгва. Всички ние ценим различни неща, имаме различни приоритети, как тогава можем да кажем ето това е щастието. Щастие е просто онова, което ни прави усмихнати.
Винаги има причина да се чувстваме щастливи, но не успяваме, защото съзнанието ни е съсредоточено  върху моментите, които определяме като нещастни. Тогава наистина няма как да се почувстваме щастливи, защото мислите ни са фокусирани върху негативното.


Дори самата представа за нещо, води до приятно или неприятно усещане. Представете си например, че захапвате лимон и ще видите до какво довежда дори само мисълта за подобно действие.
Успеем ли да видим красотата, а такава има и то в огромни количества в живота на абсолютно всеки един от нас, то ние ще успеем и да се почувстваме щастливи.
Щастието не е в нещо или някой, то е начин на мислене. Когато  можем да се насладим на това, което е в нашия живот – тогава имаме всичко. Животът е само един, съществуваме сега, втора серия няма. Нямаме възможността да превъртим времето назад и да заменим намръщените моменти с усмихнати. Всичко е толкова хубаво – сутрешното ароматно кафенце, вкусната храна, общуването с приятни хора, радостното детско личице, безбройните разходки навън, природата, красивитe
вещи. 
Станете рано сутрин и вижте изгрева, ще почувствате, че животът ви е съвършен, докато наблюдавате тази огромна красота. Наблюдавайте небето при пълнолуние, гледайте облаците и отразената  в тях светлина, ще забравите за всичките си проблеми. Никой не може да остане равнодушен към такава красота. Но и трябва да я потърсим, защото в днешно време, ние хората, като че ли сме повече роботи, отколкото човешки същества. Ядем, спим, ходим на работа,  гледаме някой безсмислен сериал, обсъждаме действията на другите и постоянно се оплакваме от живота си, който най-вероятно е прекрасен, но не го осъзнаваме.
Винаги можем да посетим красиви места, да се радваме на усмивките и прегръдките на децата ни, на обичта на любимите хора, да си направим нова прическа, да се гримираме страхотно, да се насладим на новото бижу.
Щастието е нашето отношение към всичко, до което се докосваме, като материя и като емоция . Щастието е навсякъде около нас, чака да му обърнем внимание.
Животът е пътуване, но и очакване - все едно дали очакаме пухкавия бял сняг и коледното настроение или вълнуващата почивка на море, дали очакваме поредния прекрасен рожден ден – нашия или на някого, когото обичаме или поредния забавен шопинг. Все едно дали очакваме да си купим онзи страхотен парфюм, който сме си харесали преди време или очакваме смяна на досегашната ни професия с по-интересна и по-вълнуваща.

Колко е красив слънчевият лъч, промъкнал се през клоните на дървото! Вижте снимката и се убедете сами! Ами природата, забелязваме ли нейната уникална красота, част от която сме и ние самите, или просто вървим забързани и изнервени и се придвижваме от точка А до точка Б с график в съзнанието за днешния ден. Със сигурност сте виждали огромната радост в очите на  малкото ви дете, докато се рови с пълна сила в купчината есенни листа. Със сигурност знаете, колко много означава вашето присъствие за детето ви, просто вашето присъствие, без значение къде сте и какво правите, важното е че сте заедно. Децата не се интересуват каква е професията ни или колко пари имаме в момента в портмонето си или пък колко скъпи са дрехите, с които сме облечени.  Децата винаги мислят за това, което е забавно и приятно, за това, което им носи усмивки. Ако и ние действаме като тях, тогава ще живеем наистина.  Всичко е хубаво и всичко ни принадлежи! Стига да можем да го видим и най-важното да му се насладим!


Автор: Рени Василева

1 comment:

Katerina Georgieva said...

Елегантни дрехи за елегантни дами. Браво!
Моите очи се спряха на тази рокля :)

http://www.oasap.com/dresses/35241-all-matching-bodycon-knitted-dress.html