Saturday 16 November 2013

Красиво тяло без диети и лишения

Без съмнение всяка жена се стреми да има фина и красива фигура. Дали обаче  се замисляме, че привлекателният външен вид е най-вече въпрос на правилно мислене?


Най-важното, което трябва да знаем е, че с драстични лишения и постоянни диети, които изтощават нашия организъм, няма как да имаме красиво и здраво тяло. Защото красивото тяло е начин на живот и резултат от желанието ни за пълноценно и балансирано хранене постоянно, всеки ден.
 Организмът ни има нужда от всичко – от захар, от определени количества сол, от мазнини,  сладки храни, от всичко. И ето я и най-голямата заблуда – до тази храна не трябва въобще да се докосвам, защото от нея се пълнее, от онази мога да ям колкото си поискам, защото от нея не се пълнее. Всъщност храната, сама по себе, си  не разваля фигурата ни, ние дължим излишните си килограми на по-дългия престой на храната в организма.
 Премахвайки всичко, което сме определили според нашите разбирания за вредно/ например оставяйки салатата, която сме решили да похапнем без зехтин, без сол, без сирене/ ние няма как да задоволим нуждите на организма до следващото ни хранене, следователно вероятността да посегнем към нещо напълно изкуствено и вече наистина вредно, се увеличава значително. Не се замисляме, но салата с нормално количество зехтин и риба или пилешко месо например е в пъти по-полезна от салата само с домати и краставици, от която ще огладнеем твърде бързо.


 Много пъти сме ставали свидетели на  неистовото желание на повечето жени да отслабнат бързо и видимо за кратко време, отказвайки се от всички продукти, считани  за калорични.  Много по-полезно за нас е да изпием кафето си с две лъжички захар, ако така сме свикнали и така ни харесва, вместо да я премахнем изцяло, уверени, че това ще ни осигури по-красиво тяло, по-бързо. Тези две лъжички захар може да са  единствената ни сила до обедното хранене, ако сме от хората, които пропускат закуската или не закусват всеки ден редовно.

 Същите заблуди се наблюдават и при плодовете, които се делят  на по-калорични и по-малко калорични, но вторите не означават по-добър избор и по-бързо отслабване. Това е така, защото всеки плод има своите конкретни полезни свойства, т.е лишавайки се от плодовете, които съдържат повече захари, ние се лишаваме от най-полезното сладко за нашия организъм и се случва същото както при оголената салата – тази липса на сладко нашият мозък не би могъл да я приеме и ние ще си я наваксаме по-късно по някакъв друг начин, който може да не е толкова полезен за нас.
  Винаги  трябва да разглеждаме поддържането на тялото в добра форма като забавление и удоволствие. Това всъщност е много важен момент. Всичко, което нашата психика  приема като липса, като усилие, като изтезание или неприятно задължение, не е полезно за нашето тяло. На пръв поглед няма нищо общо между двете нали – едното е емоция и усещане, а другото материя. Те обаче са много свързани. Тръгвайки към кухнята с мисълта, че приготвянето на една салата ще ви отнеме твърде много време, че никак не са приятни всички тези действия като миене на зеленчуците, рязане, овкусяване, но все пак се налага в името на това да премахнете онези 4-5 излишни килограма, които ви пречат, вие отново  попадате в капан. Всяко усилие по приготвянето на каквато и да било храна, полезна за организма, трябва да бъде разглеждано като  инвестиция в собственото здраве.


 Същата е ситуацията и с различните упражненията, които също допринасят много за добрия външен вид. Спортът трябва да бъде разглеждан като удоволствие, както храната. В противен случай когато вече постигнете желания резултат е много вероятно да си дадете почивка, да започнете пак да се храните безразборно, да спрете с всекидневните разходки, упражнения или посещения във фитнеса и тогава пак всичко започва отначало. Когато превърнете желанието си да изглеждате винаги добре в начин на живот, тогава и самият организъм е постоянно в един и същ ритъм, а това е здраве на първо място и разбира се добро самочувствие.


 Най-важното, което трябва да помним е, че проблемът не е и никога няма да бъде в парчето торта, което сме се изкушили да изядем и то дори е успяло да ни накара да се почувстваме виновни. Или в порцията пържени картофки, или във вкусната баничка,  която «как можахме да изядем, след като не ни се броят ребрата, като на моделите в модните списания». Кое е по-добре за нас? Много по-добре за нас е да изядем 200 гр. пържени картофки, след което да балансираме този прием с две чаши прясно изцеден сок, примерно от портокал и грейпфрут, отколкото да заявим, че няма да ядем нищо пържено, защото всичко пържено е вредно.  Няма никакво значение дали сме сладко закръглени, или по-пълни, или сме твърде кльощави – ние трябва да се стремим да елиминираме вредните храни, «претопявайки ги» в море от полезни. Така ще сме здрави и с добро самочувствие. Не трябва да се лишаваме категорично от определени хранителни продукти, които ни се иска неистово да похапнем. Ние трябва да контролираме количеството, което приемаме и да ги неутрализираме с много други полезни за организма храни. Никоя жена не трябва да си забранява категорично дадена храна, дори и най-пълната, както и никоя жена, не трябва да се храни с всичко, което пожелае, колкото и да е слаба. Всичко е въпрос на съчетаване на храните по ползи и количество. Винаги трябва да се стремим да консумираме ядки, те са изключително полезни. Специалистите препоръчват да ги похапваме сурови, за да запазим техните витамини и минерали. Прясно изцедените сокове са изключително важни, както плодовите, така и зеленчуковите.  Така забравените в днешно време сушени плодове – те са сладкото, полезно за всички хора.  Кога за последно похапнахте сушени банани, сушени кайсии,  ябълки, сливи, ананас? Билкови чайове –  те регулират нашия метаболизъм, помагат ни да се чувстваме добре, а всички знаем, че има  много билки, които допринасят много и за нашето настроение и спокойствие. Редовната употреба на пчелни продукти ни дава изключителна сила и енергия и ни предпазва от разболяване. Не забравяйте и месото, не го премахвайте от менюто си с лека ръка, то също е  много важно, особено телешкото месо и рибата. Защото красиво е здравото тяло.




Автор: Рени Василева

2 comments:

Unknown said...

Чудесна и полезна статия

Alex Body Transformation said...

Така е, прекаленото лишение може да доведе до проблеми с метаболизма в бъдеще, а впоследствие, когато започне нормално хранене се получава т.нар. йо-йо ефект. Затова организма има нужда от всичко по малко. Разбира се, ако целта е отслабване, трябва да се следят калориите.