Това са 5 рецепти, които са много лесни за приготвяне, бързи, вкусни и
най-важното полезни  за организма.
Всички ястия са леки и дори да похапнете повече, няма да почувствате
дискомфорт. Всяка една от посочените рецепти има благоприятно влияние върху храносмилателната
система и допринася за общото ни добро здравословно състояние. 
1. Крем супа от карфиол  
Продукти: 
карфиол /около половин кг./
масло - 100гр./ на две места по 50гр./
прясно мляко - 400мл. 
брашно - 40 гр. 
1 яйце 
сол 
Почистеното и измито зеле се вари до омекване в леко подсолена вода,
изважда се и се пасира. Отделно се приготвя сос Бешамел с брашното, част от
маслото и част от млякото и се размесва с пасирания карфиол. Сместа се разрежда
с отварата от зелето, посолява се и се вари още 10-15 мин. Готовата супа се
отстранява от огъня, прецежда се през гевгир, застройва се с яйцето, разбито с
отделеното мляко, и се подправя с останалата част от маслото. Поднася се с
крутончета от хляб. По желание  крем супата
може да се поръси с малко пресен магданоз.
2. Солен кекс 
Продукти: 
2 1/2  ч.ч пресято брашно
1 бакплувер
3/4 ч.ч натрошено сирене
1-2 щипки сол
2 яйца
1 1/3 ч.ч кисело мляко
¾  ч.ч олио
Смесват се брашното, бакплувера и сиренето. Отделно се разбиват яйцата и
олиото до смес наподобяваща майонеза, след което към тях се прибавя киселото
мляко и се разбъркват. Сместа се прибавя към брашното, бакплувера и сиренето и
отново всички продукти  се разбъркват
вече заедно, за да се смесят. Пече се в предварително загрята фурна на 200 гр.
за около 25 минути. 
3. Картофи на фурна със зехтин и магданоз
Продукти: 
Картофи  - около 1 кг.
Магданоз – една връзка
зехтин - 4-5 с.л
черен пипер
кимион
розмарин
сол
Обелените картофи се нарязват на кръгчета и се поставят в голяма тава. Поръсват
се със сол, малко черен пипер, кимион и малко розмарин. Магданозът се нарязва,
смесва се със зехтина и се пасира, а получената смес се добавя към картофите.
Прибавя се малко вода. Пекат се в предварително загрята фурна. 
4. Вкусно триминутно гювече 
Продукти за едно гювече: 
един голям домат настърган на ренде/или консервирани домати/
3-4  плочки сирене 
няколко стръка пресен магданоз
кимион
черен пипер
чубрица
На дъното на глиненото гювече изсипваме малко олио, след което поставяме
доматеното пюре, което трябва да е до средата на гювечето.  Поръсваме с кимион, черен пипер, чубрица,
нарязания магданоз. Разбъркваме всичко и чак след това  поставяме нарязаното на плочки сирене, за да
запазим парчетата цели. Гювечето се оставя в микровълнова печка за 3 минути или
се пече в предварително загрята фурна също 3 минути. 
5. Десерт с цедено кисело мляко, маскарпоне и сладко от ягоди – 
Продукти: 
цедено кисело мляко – 600гр.
сирене Маскарпоне – 250 гр.
пудра захар – 90 гр.
сладко от ягоди / или друго по избор/
Изцеденото кисело мляко се смесва с маскарпонето и пудрата захар. Разбиват се с
миксер до получаване на хомогенна смес. Кремът  се разпределя във високи стъклени чаши или десертни
купички и се залива със сладко от ягоди. Сладкото от ягоди може да бъде заместено
с каквото и да било друго сладко, например от боровинки, малини, смокини, желе
от дюли или конфитюр. 
 Автор: Рени Василева
 
.jpg)





 
No comments:
Post a Comment