Sunday 24 November 2013

За какво да внимаваме при покупка на златно бижу – част 2

Можете да прочетете първата част тук.


1. Ако искате да си купите  златно колие, за да го комбинирате специално с даден пръстен и гривна /например за много специално събитие във вашия живот/ бъдете с пръстена и гривната, за да видите на място, подхождат ли си трите бижута. Понякога сме сигурни, че ще се съчетаят, заради сходните модели, но накрая резултатът може да не е очакваният.

2.  От всички видове закопчалки при обеците /обеци на клипс, френска кука, издължена кука, обеци с обикновен щифт с“пеперудка” или т.н на винтче, бъбрековидно закопчаване, закопчаване  с лостче и английско закопчаване/ вероятността от счупване при поставяне е най-голяма при английското закопчаване. То е по-специфично и не е много надеждно, защото единият елемент е дълго щифтче, което много често се чупи в основата си, при поставяне и махане на обецата и после ще ви се наложи запояване на счупената част.


3. За да ви носи радост, бижуто трябва да е не само красиво, но и удобно. Сложете го и направете няколко традиционни движения с него в магазина. Сигурно ви се е случвало да си купите пръстен с камък, който драска и закача по дрехите. Помислете си имате ли нужда от златен пръстен, с който всеки път ще внимавате да не се нараните.


4. Ако бижуто в магазина е по модел на известен дизайнер или с твърде уникален модел, бъдете подготвени, че и цената няма да е същата като масовата цена за грам злато. Има бижута с много сложна изработка, която повишава значително цената и в този случай не става въпрос за спекулиране с цената.


5. Внимавайте да не ви излъжат в случай, че сте решили да си купите златно бижу, но давайки определено количество злато от вас. Във всеки магазин изчисленията са различни. Преценете къде губите най-малко злато или доплащате най-малко пари в брой. За една висулка от един грам в един магазин ще ви кажат, че е необходимо да дадете 1 грам и 30 сантиграма злато, а в друг златарски магазин, за абсолютно същата висулка, могат да ви вземат близо три грама злато. 



Автор: Рени Василева

No comments: