Friday 22 November 2013

За какво да внимаваме при покупка на златно бижу – част 1

Решили сте да си купите златно бижу. Съвсем разбираемо сте обзети от огромно вълнение и радост при вида на тези толкова красиви златарски витрини, пълни с всякакви модели златни пръстени, колиета, висулки, гривни, обици. Понякога обаче това вълнение в комплект с нетърпението ви да притежавате  нещо по най-бързия начин, може да ви изиграе лоша шега.
Златните накити са подарък обожаван от всички жени, подарък, който може да се използва с десетилетия и пак да има вид на току-що закупен. Но, нерядко се случва и обратния вариант – след година-две, дори буквално след няколко дни може да съжалите, че сте дали значителни средства за накит, който не оправдава очакванията ви. 
Затова нека да обърнем внимание на най-важните моменти при покупка на злато.

1. Не се влияйте от мнението на продавачите. Гривната  ви е малко широка? Моделът е такъв, че не може да се  регулира? Не я купувайте, колкото и да е изящна! Целта на продавача е да ви вземе парите, вашата цел е бижуто да ви носи радост дълго време.
  
2. Помнете, че златните бижута с твърде големи камъни от цирконий не са изгодни за вас, ако все пак искате освен да изглеждате добре и да запазите парите си, превръщайки ги в злато. Колкото повече блестящи камъчета има едно бижу, толкова по-малко злато получавате. Камъните от цирконий нямат никаква стойност и струват жълти стотинки, но ги заплащате все едно са злато, на същата цена.

3.Ако отдавна мечтаете да си купите бижу изцяло от бяло злато например, не се оставяйте да бъдете убедени, да закупите друг цвят злато. Вие знаете точно какво искате, така че следвайте целта си относно всички характеристики – цвят на бижуто, форма, грамаж, по-семпла или по-сложна изработка, с камък или без, вид закопчаване и т.н


4. Сложете и свалете няколко пъти бижуто – има много несполучливи закопчалки, ако ви е трудно да го правите лесно още в магазина, не купувайте бижуто.
Всеки златен накит трябва да има удобна и сигурна закопчалка, не само за да не го загубите, а и за да не се окаже, че след няколко дни ще ви е необходима поправка.


5. Следете за дефекти! Много често зад по-ниската цена на грам злато, се крие някаква уловка, като по-ниско качество или наличие на определен дефект. Дефектите може да са абсолютно всякакви – изкривена цялостна форма или на някой от елементите, драскотини, недобре изпилени части, дори може да  липсва някое камъче. 


Автор: Рени Василева

No comments: