Thursday 29 November 2012

Човекът и времето или как да разбираме Стиймпънк-а


Малък часовников механизъм, за който стрелките са отминал спомен за тиктакаща гонитба, а времето е ... времето е отдaвна спряло. Позабърсан от натрупания прах, украсен с едно – две малки камъчета, претендиращи за кристали, и залепен на парче китайски метал. Това е съдбата на символа на цяла една епоха. Единственото, което подсказва неговото значение е малко етикетче с надпис Стиймпънк. Модерно е.
            Замисляли ли сме се какво всъщност означава стиймпънк или може би Стиймпънк. Според Оксфордския онлайн речник, това е жанра на научната фантастика, която включва повече парни машини, отколкото съвременни технологии. С малко думи Стиймпънкът съчетава реалното, представено чрез човешкия прогрес – машините (парните машини, влаковете) и измисленото, фантастичното – красивите цветя, птици, загадъчните насекоми и др.

    Да, ама не съвсем. Ако трябва да ситуираме тази „мода“ на линията на времето, то това е времето на управление на кралица Виктория в Англия, т.нар. Викторианска епоха (1837 г. – до началото на 20-ти век). Това е дълъг период на небивал просперитет за кралството – броят на населението се удвоява, печатът увеличава в пъти своите тиражи, архитектурата придобива нов облик, а благодарение на разрастващата се железница, хората стават все по-подвижни. До къде ще стигнеш е въпрос на социален статус - границата между богатството и бедността също нараства. Променят се и ценностите. Заможните посещават театър и опера, интересуват се от музика и изкуство, отдават се на хазарт, пиене и леки жени. За бедните остава негодуванието и сивотата на ежедневието. Не случайно някои автори наричат Стиймпънк-а „среща на Готика с кафявото“.


            Когато чуем думата „пънк“ не трябва да я свързваме буквално с музика и пънкари, а да знаем, че това е съпротива, противопоставяне на установения ред, гняв от несправедливостта. Пънк-ът олицетворява копнежа да имаме нещо по-добро и по-красиво от това, което ни заобикаля.






















Елементи от творчеството на Чарлз Дикенс, Луис Карол, Жул Верн и др. пресъздават търсената красота и бягството от грозната действителност.
            Ето защо Стиймпънк е израз на социална позиция, а продуктите, носещи етикет Стиймпънк – символ на социална позиция, на социално противопоставяне, но по един красив и някак магичен, фантастичен начин.
            Човекът продължава да е в центъра на това своеобразно търсене, а единственото, с което може да намира е времето. Врщайки се назад или „преминавайки“ в едно фантастично време, човекът се съпротивлява. Ето защо, когато говорим за Стиймпънк - онагледяваме с часовник.

Аз не съм Cosmpolitan – просто споделям мнение и се забавлявам. :)
 Рени

No comments: