Monday 19 November 2012

Млада надежда на българската модна сцена


Днес Ви представяме зараждането на една нова част от блога ни,която занапред ще  се развива на все по-силни обороти.Това е именно секцията с интервюта от интересни и талантливи хора,професионалисти в своята област.Честта на първа наша гостенка има Десислава Матева - изключително лъчезарна и талантлива, млада надежда на българската мода .Тя е на 2години от град Омуртаг, завършила е ВСУ „Черноризец Храбър“ – специалност моден дизайн.Участвала е в редица конкурси, била e и сред няколкото студента, поканени за трети етап - финално ревю от конкурса JEANSATION, провел се през 2010г в Монако. В него са взели участие млади хора,изучаващи същата специалност от цял свят - САЩ, Индия, Япония, Израел, Франция и много други.
Определено бихме я поставили в списъка на младите дизайнери,от които можем да очакваме чудеса. Скиците и моделите и са доказателство за големия и талант и усет към детайла.










Какво е модата за теб?
Печеливш бизнес за хора с усет.

Кога  започна да се интересуваш от мода?
Още от дете... само че не обичах да правя рокли на куклите, които имах, а да рисувам човечета с различни дрехи. Още пазя някои мои бебешки драсканици.
Интересувах се от рисуването и то някак съвсем неусетно премина в интерес към модата. 

Какво те вдъхновява?
Черно - бялата фотография, музиката, която ми създава приятна атмосфера, кутията ми с бои и един бял лист, изпълнен в очакване да бъде изрисуван.

Кои са материите, с който обичаш да работиш?
Предпочитам естествени материи. Обичам деним и шифон. Защо деним? Денимът дава такава свобода на обработка, може да бъде глина в ръцете на един знаещ за възможностите му човек. Шифонът е толкова приятен визуално, неговата ефирност много ме спечелва. 
Модел от дипломната и защита


















Само с дизайн на дрехи ли се занимаваш?
Работата отнема по – голямата част от времето ми, дори и свободното. Вкъщи си нося домашни. Май само с дизайн на дрехи се занимавам. В малкото свободно време прохождам с бавни стъпки във фотографията. Поставила съм си за цел да правя прилични фотографии, носещи история в себе си.

Кои дизайнери те вдъхновяват ?
Възхищавам се на Армани, харесвам работите на Хелмут Ланг и Стела Макартни.  Нямам любим дизайнер, на който да искам да подражавам или да следя работата му отблизо. Хубаво е да съм информирана, кой какво прави, но най – добрите неща се получават, когато се абстрахирам от света около мен. 
Изготвен за специален повод на нейна приятелка

Имат ли в България възможност за развитие младите дизайнери? Ти лично би ли напуснала родината в търсене на по добра реализация?
Няма да говоря за  за дизайнерските къщи, които продават бутикови облекла, а за този дизайн, който създава облеклата в магазините за масовия потребител. За дизайна в производствените фирми.
Мисля, че една разходка по сайтовете на фирмите в България няма да може да ни покаже нито едно дизайнерско име, като създател на колекцията, освен, ако собственика на фирмата не е дизайнер. На всеки втори сайт може да се види гордостта на собственика как е тръгнал от нищото, като че ли не знаят повечето хора, какво е било преди години. Нито дума за дизайнера.
Тук няма все още навици да се работи с дизайнери, нито подход да се привлекат. Имам чувството, че не знаят за какво да ни използват.  Няма връзка между дизайнер и индустрия. 
Относно вторият въпрос - ако имам възможността да почерпя от опита на професионалисти в бранша отговорът ми е с две ръце „ДА“.  Бих си стегнала куфарите и дим да ме няма. 

Къде обичаш да работиш и твориш?
В Омуртаг си имам ателие, там ми е най- приятно да творя, имам добри условия. Сега тук във Варна се задоволявам с импровизирано кътче. Създала съм си приятна атмосфера за работа и творчество.
Снимка от портфолиото и

В коя от модните столици би искала да  се изявяваш?
Нямам претенции, стига да е в някоя сартория. Това е мястото, където се сбъдват мечтите на дизайнерите, носещи на плещите си тежестта на славата на световноизвестните брандове.

Най-голямата според теб модна грешка е?
Най - голямата модна грешка е, че хората следват модата. Факт – жертвите на модата.



















С какво се занимаваш в момента?
В момента работя в една българска фирма с много големи амбиции. Намирам това за предимство и много голяма положителна черта. Занимавам се с дизайн на дънкови облекла. Пътувам често. Опитвам се да водя личният си блог, но за момента си остават опити.











Интервюто проведе:Миглена Ангелова







No comments: