Monday 13 August 2012

Къде са ни медалите?

Летните Олимпийски игри в Лондон приключиха.Равносметката-като няма какво да броиш,няма  и равносметка.
От страна,която е печелила по тридесет медала ,станахме страна с два,но щом Бойко Борисов е доволен,значи е "добро" представянето ни?
Ами,не...тъжната истина е,че сме на светлинни години от добро представяне и е глупаво да ни замазват очите с незаслужени суперлативи.

Къде е времето,когато България имаше 41 медала в Москва '80 или 35 в Сеул '88,дори в Сидни 2000 и Атина '04 имахме по 12-13,което за нашата малка родина си е успех.
От водеща сила в спорта,сега сме точно там,където сме и с всичко друго-никъде.Не се движим напред,дори не стоим на едно място...а си затъваме стабилно.
Затворихме спортните училища,базите за плуване,стадионите и залите се рушат,след промените новата власт оповестява,че "Спортът е витрината на комунизма" и слага точка на градения труд с години.Спортът си е спорт,щом е определям като комунистическа черта,защо страни,които са нямали общо с това политическо движение са сред първите по медали?И защо младите ни надежди са придърпани от страни като Казахстан и Азербайджан?



Цял свят обича спортните герой-няма човек на планетата,който да не се възхищава на Майкъл Фелпс,Юсеин Болт,Роджър Федерер,Йелена Исимбаева и много други спортни величия.И ние си имаме нашите поводи за гордост-Йордан Йовчев,Станка Златева,Ивет Лалова,Мария Гроздева,Тереза Маринова, и още много други олимпийски медалисти.Защото това са героите на нашето време-не Ивана,Преслава,Милко Калайджиев и Тони Стораро.Не тези хора трябва да са пример на нашите деца.И вместо да запалват цигара на път за училище,да отиват в плувния басейн или физкултурния салон и да правят нещо смислено и здравословно за тях.
И дано се вдъхновят от спортисти като волейболния ни отбор,които събраха сили и постигнаха невероятно израстване от първите квалификации в София през юни,които загубиха, до четвърто място на олимпиадата.И от прекрасната Станка Златева,с която се вълнувахме и плакахме.

Много ми се иска лозунгът на тази Олимпиадата "Да вдъхновим едно поколение" да е жегнал някое малко момиченце,което ще стане бъдещата ни олимпийска шампионка по гимнастика,или някое момченце,което ще е следващия Йордан Йовчев?Нека скоро да гледаме новото поколение заредено с устрем,амбиции,воля и желание.Кога ще стане,не знам,но искам отново да виждам развятото ни знаме и химна,който така ми се искаше да чуя в Лондон.






No comments: