Thursday 2 August 2012

10 съвета за 18-годишните

Наскоро прочетох подобна статия и ми се искаше да предам моите мисли по нея.Не че отдавна съм била на 18,има няма 5-6 години,но от дистанцията на времето винаги изглежда колкото близо,толкова и далеч.
Вчера докато се прибирахме с приятеля ми към вкъщи минахме покрай едно кафе/заведение,намиращо се на голям булевард.Не се изненадах много от ситуацията в него-бе пълно с 17-18 годишни младежи,всичките доста почерпени,друсащи гюбеци и гонещи се по улицата под звуците на една чалга песен,която звучеше толкова неописуемо абсурдно,че дори няма да коментирам текста и. Но най-лошото не беше това,а начинът,по който тези млади хора ни изгледаха,докато минавахме покрай заведението-надменно и злобно.
Кога 17-18 годишните станаха такива?
И аз бях на тези години и аз се забавлявах и танцувах,но бях изпълнена с очаквания,с мечти,с идеи и гледах света със светнали очи.Защо от поколение на поколение младежта върви надолу и надолу?Това ли са хората,които "трябва да оправят положението"?
Ако продължа с размислите по темата може би ще напиша неща,които няма да се харесат на много хора,а не това е темата на поста ми.
Иска ми се,който прочете този пост да се замисли върху това какъв е в момента и дали е доволен от себе си,а може би и ще се помисли върху написаното по-долу.Не знам дали,когато бях на 18 щяха да ме впечатлят тези съвети,но определено са малки истини.


1.Докато не се изгубиш,няма как да се намериш.
Няма точно обяснение на изречението.Много пъти в живота си човек се чувства изгубен,без посока,но именно в тези моменти се осмислят най-важните за нас неща и можем да намерим себе си,да вземеш правилните решения и всичко да си дойде отново на мястото.

2.Приемете промяната-без значение какво е положението Ви в момента,то винаги може да се промени.За всяко нещо си има причина,може да не е видно отначало,но с времето ще разберете.В един филм някой каза "....понякога промяната е всичко".И наистина е така,тя идва точно,когато се нуждаеш от нея.




3.Ще правиш грешки,но и ще се учиш от тях.
Най-голямата грешка,която може да направиш е да се пазиш от тях,защото си прекалено изплашен да се впуснеш в живота.Шансът никога не идва просто ей така,трябва да се възползваш от него,защото никога няма да си 100% сигурен,че ще се получи,но може да си 100% сигурен,че няма да се получи,ако не опиташ.

4.Открийте това,с което обичате да се занимавате.Ако сега можех да кажа на 18годишното ми "аз",бих я посъветвала да не слуша никои по отношение на професионални съвети.Защото всички те засипват с оферти и предложения "стани лекар","стани адвокат","стани банкер".Послушай себе си и не избирайте професия,само защото е популярна,а защото наистина искате да се занимавате с нея.

5.Инвестирайте време,енергия и пари в себе си всеки ден.Който инвестира в себе си,никога не губи.И нямам предвид под "инвестиране" нова пластична операция,а нещо смислено и ползотворно.Винаги има накъде още да разширите хоризонта си.

6.Възползвайте се от нови идеи и възможности по-често.Инстинктът ни да се пазим от срама,ни спира да изпробваме много нови неща.Страхът,че ще се провалим стои на пътя между нас и непознатото,но трябва да го превъзмогнем,защото животът ни е пълен с малки ценни моменти и преживявания,които никой не може да ни открадне.

7.Хората не четат умове.Кажете им какво мислите. Искате повишение,а шефът Ви даже и не подозира,ами кажете му,той може да не се е замислял за това преди,но ако му подскажете може да погледне ситуацията по различен начин.А онзи сладур-съседа,не сте говорили с него,защото сте много срамежлива?Трябва да комуникираме с другите,ето толкова е просто!

8.Не се притеснявайте какво мислят другите за Вас.Хората,чието мнение следват 18-годишните са именно техните приятели,така е нормално и естествено.Но ако се замислят дори за няколко минути,че животът така бързо се променя и именно тези същите хора след 10 години може дори да не са част от ежедневието им,едва ли си струва мнението им да има такова огромно значение сега.

9.Запознавайте се с много хора в университета.Никога не знаете кога някое от тези запознанства ще ви е от полза.Може да получите предложение за работа,стаж или да ви помогне в бъдещо професионално развитие.

10.Отделяйте поне 10 минути на ден за усамотение.Легнете на леглото,починете си,размишлявайте,мечтайте.Най-добрите идеи се раждат в уединението.

Дано тези малки съвети да са полезни на някои от вас.Усмихвайте се по-често,бъдете отворени към света около вас.


2 comments:

Anonymous said...

Аз съм на 17 и статията страшно много ми хареса. Кара те да се замислиш за истинските неща, а не за обичайните тийн "проблеми".
Аз лично много често изпитвам страх от предизвикателствата, от неизвестното, но се стремя да взимам шансовете и да изпитвам нови и нови емоции.

Благодаря за нахъсващата статия! : )

Admin said...

Радваме се,че Ви е харесала.Надяваме се на повече млади хора да се отрази по същия начин :)Поздрави!