Saturday 10 March 2012

Дневниците на пътешественика:Шотландия

Пътуването ни до Шотландия беше доста импровизирано,непринудено и малко неподготвено,но май именно в това му беше очарованието. Аз и моя приятелка( също от екипа на Всичко за жената) решихме да отидем на гости на третият член на нашата група,която живее в Глазгоу от известно време.Заинтригувани от предстоящото пътуване,прочетохме малко факти в Уикипедия за Шотландия и по-специално за Глазгоу и Единбург,които щяхме да посетим.За да се подготвите и вие за разказа ни,ще ви дадем малко от тази леко досадна,но нужна информация , без да се налага и вие сега да се ровите из гугъл:


Шотландия (на английски Scotland; на шотландски келтски Alba) е историко-географски район на Великобритания в Северозападна Европа, една от четирите съставни части на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. По суша Шотландия граничи с Англия, а от всички други страни е оградена с морета. Официални езици са английски и шотландски келтски език. Столица на страната е Единбург, а най-голям град - Глазгоу. Площта на Шотландия е 78 772 km², а населението - около 5 062 000 души (2001) или средно по 95 души на km² Шотландия съществува като независима държава до 1 май 1707 г., когато Актът на обединението съединява Шотландия и Кралство Англия в Кралство Великобритания.


За тези от вас,които биха искали да я посетят,ние избрахме маршрута с RyanAir от летище Пловдив до Steinsted в Лондон и от там отново с RyanAir до Глазгоу,но има още няколко възможни полета.Ние се върнахме с Easy Jet от Getwick Лондон до София, директни полети до там няма,затова трябва да изберете различни прекачвания-през Германия,Холандия или Англия са най-добрите варианти,но ако търсите най-изгодните определено са Лондон и Франкфурт. 
За щастие излетяхме в много хубаво време,а самият полет с RyanAir беше доста добър,като се има предвид колко тясно е в самолетите на нискотарифните компании.А полета от Лондон до Глазгоу разкри пред нас необикновенната гледка над цяла Англия-зеленина колкото искаш.Наближаването към Шотландия пък ни показа картина като сцена от филмите на Hallmark- вълни разбиващи се в скали, рибарски лодки и мрежи,хвърлени в океана и синьо небе без признаци на слънце.Трудно е да се опише усещането,дори и да имахме снимки нямаше как да се почувства същото вълнение,което усетихме ние. 
University Avenue
Глазгоу е трудно да се опише в едно изречение-град между английската и шотландската идентичност.С население около 600 000 той е най-големият град в Шотландия.Дом на един от най-добрите университети въс Великобритания, той има голям брой студенти от цял свят,придавайки му младежки дух и чар. Ние посетихме University of Glasgow,по чийто модел е превен от части Хогуортс.Много Хари Потър атмосфера и усещане има в него,а това е и един от рекламните трикове за привличане на студенти и туристи. От нашите снимки можете да се уверите в думите ни.Други интересни места в града за посещение са музея Kelvingrove,където ще намерите някои от картините на Сезан,ван Гог и Моне,също така подробно навлизане в историята на Шотландия- от търсенето на перли до битките за независимост.
University of Glasgow
 Центърът на града представлява дълга оживена улица,разклоняваща се на много места,търговски центрове с най-големите вериги - House of Frazer, Gap, Zara, New Look, H&M, Banana Republic, Vivian Westwood,Karen Milen са само някои от малкото,които се сещаме в момента да изброим.За модата в Глагоу и Шотландия очаквайте специална отделна публикация до няколко дни с много снимки.




 
Търговски комплекс в центъра
Музеят на транспорта е едно много интересно и забавно място,не се заблуждавайте,че само на мъжката част от компанията ви ще им хареса.Ние момичетата го харесахме страшно много и прекарахме около 2 часа там из ретро колите,влаковете,автобусите и изцяло сглобена улица от старата част на града с файтони и коне.
И най-важното е,че той е абсолютно безплатен,както и повечето музеи в Глазгоу.



Transport Museum
На нас много ни хареса престоят в града,опитахме шотландска бира(много лека ни се стори),направихме малко шопинг(! ще включим подробности за това в следващата статия!Взехме нещо и за вас,което ще е награда в следващия ни конкурс!)послушахме live изпълнения на британски групи(града е известен с това,че има много заведения,в които се пее на живо),хапнахме от вкусните им браунита(в България за съжаление тооолкова вкусни досега не бяхме опитвали),возихме се на по-малко метро и от Софийското.То е едно от най-старите в Европа и сега го ремонтират,но представлява един голям затворен кръг,който обикаля града.
Искаме да обърнем внимание на факта,че храната във Великобритания е много по-евтина от тази в България.За 10-15 паунда можеш да си вземеш много неща от веригите магазини Tesco,Morrisons,Iceland и да имаш за готвене и хапване около седмица.Всичко е по-евтино и много достъпно за всички хора, само като изключим факта,че зеленчуците им не стават,а плодовете трябва да се гледа къде са произведени като се купува,защото повечето нямат никакъв вкус.
За разходката ни в Единбург просто нямаме думи,толкова красив и културно богат град сгушен толкова на север и при такива ветрове не бяхме виждали скоро.
Streets of Edinburgh
За него ще отделим специално внимание в отделен пост,защото си заслужава!
University of Glasgow Campus Glasgow
За обобщение можем да кажем,че тази седмица беше едно незабравимо преживяване в град с идентичност,но може би още търсещ правилният път между независимост и сигурност.Град с история,но и проблеми,каквито има всеки един навсякъде по света,затова,ако решите да го посетите ви препоръчваме да направите обиколко и из околията,защото природата е неописуема.Сега разбираме какво си е представял Толкин,когато е описвал Средната земя!Изключително красиви,зелени поляни, планини в далечината. покрити със сняг,сгушени къщички с животни в дворовете и реки прорязващи се на хоризонта.Едно изключително красиво небе вечер,като че ли с дъх на северно сияние-розово/.червено понякога напомня на тези снимки от северните страни,които всички сме виждали. 
Glasgow Downtown

The river,Kelvingrove park and the University of Glasgow

No comments: