Wednesday 15 August 2012

Време за почивка или време за ремонт


Седя си на дивана насред стаята, а около мен кашони и пълен безпорядък. Защо ми трябваше това? Не можеше ли да почакам до догодина…Странен е този момент. Решаваш да освежиш, да подредиш, но изобщо не се досещаш, колко много ще разхвърляш преди това. И започваш– старателно сгъваш дрехите, изваждаш книгите от библиотеката, завиваш мебелите…В един момент попадаш на стари снимки или онези малки сувенири донесени от някое пътуване. Някоя картичка или рисунка с надпис „За мама”. Нещо отдавна забравено те докосва и емоциите нахлуват без да си ги поканил. Оказва се , че това не е просто ремонт на апартамент, а вътрешно пренареждане.

 Колко отдавна имах прическа ала „Флаш денс”, забравила съм как изглеждах на сватбата си, а на тази снимка децата ми са без зъби…Прибрала съм в шкафа сълзите, болките, радостите си.
И сега какво? Какво да правя с цялата тази история?  Съпругът ми пренарежда собствения си вътрешен свят. Момчетата ни са вече мъже (отидоха на първото си море сами). Приятелите ми са на работа или на почивка, а аз стоя насред истинската бъркотия и се питам къде ли са новите места на старите преживявания. Какъв ще бъде новият ред на нещата? Ще има ли място за всичко? Ще ми хареса ли да живея по новому?


А някъде във фейсбук всичките ми приятели публикуват снимки от морето… Странно защо не ми липсва този начин на почивка. Чудя се защо нямам желание да стегна куфарите, както всяко лято. Сигурно защото не му е времето. Времето на моят вътрешен часовник показва “ремонт и почистване”.

Почивката е всъщност нашият „вътрешен” ремонт. Не губете ценно време и не изпитвайте вина, че не можете или не искате да почивате като всички останали. Направете го по вашия начин. Просто боядисайте в ярки тонове стените и тавана на душата си, отворете прозорците докрай и проветрете. Пуснете слънцето и вятъра, защото няма да е вечно лято. Сега е моментът!



Автор: Аксиния Цветанова

No comments: